18. yüzyıldan günümüze lezzet serüveni
Tanzimat dönemi padişahlarımızdan II.Mahmud döneminde yapılan yeniliklerden biride saray mutfak ve personelinin yapısında gerçekleştirilmiştir. XVIII. Yüzyıldan itibaren Nevşehir ağırlıklı olan aşçı personel yapısı azaltılmış ve yerlerine diğer illerden gelen aşçılar görevlendirilmiştir.
Bu vesile ile 1826 yılından itibaren saray aşçılarının %70'i değişime uğramıştır.
Bu değişimde Sait Helvacı'nın babasının büyük dedesi (5.ci kuşaktan) İmam Sait, Sultan II.Mahmud'un Beylerbeyi sarayında bizatihi padişah tarafından baş aşçılığa getirilmiş ve yine Sultan Mahmud tarafından kendisine "Helvacı" ünvanı verilmiştir
Uluslararası başarı
Osmanlı Saray Baş Aşçılığı ile en üst payeye ulaşıp, geçmişten günümüze beş kuşaktan beri devam eden mutfak sanatı, artık Sait Helvacı markası altında devam etmektedir. Sait Helvacı önceki kuşaklarından aldığı bu meslekteki ustalığını, kendini sürekli geliştirerek Uluslararası Arenaya da taşımış ve ülkemizin birçok defa GASTRONOMİ alanında gurur kaynağı olmuştur.
Bu bağlamda Sait Helvacı'nın "Uluslararası Gastronomi" alanında ülkemiz adına kazandırdığı 6 adet dünya birinciliği başarıları aşağıda belirtilmiştir.
PARİS-FRANSA
Uluslararası Aşçılar Birliği "OTANTİK YEMEK YARIŞMASI" Dünya BirinciliğiPEKİN-ÇİN
Uluslararası "SOS YARIŞMASI" Dünya BirinciliğiROMA-İTALYA
Uluslararası "DÜNYA AŞÇILAR BİRLİĞİ MUTFAK EĞİTİMİ ENSTİTÜSÜ YARIŞMASI" Dünya BirinciliğiKAHİRE-MISIR
Uluslararası "ORTADOĞU YEMEK VE ZİYAFET YARIŞMASI" Dünya BirinciliğiKAHİRE-MISIR
Uluslararası "ORTADOĞU YEMEK VE ZİYAFET YARIŞMASI" Dünya BirinciliğiİSPANYA-MADRİD
Uluslararası "İSPANYOL MUTFAĞI YARIŞMASI" Dünya BirinciliğiİSTANBUL-TÜRKİYE
Knorr'un "MUTFAK DÜNYASI YARIŞMASI"nda Dünya BirinciliğiBOOCUS'DOR İSTANBUL
Uluslararası Yemek Yarışmalarının Oscar'ı olarak kabul edilen "BOOCUS'DOR"un 12 juri üyeliğinden birini üstlenmiştir.COSTANTA - ROMANYA
Romanya'nın Costana kentinde yapılan Uluslararası Yemek yarışmasında Onursal Jüri Başkanı olarak görev yapmıştır.KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 21.10.2016 tarihinde yurt dışında ülkemizi temsilen "GASTRONOMİ ELÇİSİ" ünvanını almıştır.